• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

INITIATIEFNEMERS


 

Wij, Ilse van Schaik en Tom Daleboudt, zijn de enthousiaste initiatiefnemers van WOONGROUP 'Villa Regia'. Vanuit onze jeugdzorgpraktijk echtKinderachtig hebben wij ervaren dat jongeren, hun ouders en hulpverleners steeds vaker op zoek zijn naar een passende woonplek in de buurt als het voor de jeugdige niet meer lukt om thuis te wonen. We hebben vaak met elkaar hierover gesproken en plannen gemaakt die passen bij ons als mens. Wij zijn trots en blij dat we onze plannen nu kunnen verwezenlijken. Met ons initiatief hopen wij op onze zorgzame en betrokken manier aan de gesignaleerde behoefte tegemoet te komen. Samen met gelijkgestemden willen we vorm geven aan de veranderingen die in de jeugdzorg plaatsvinden. Behouden wat goed is en verandering aanbrengen waar nodig. Oog houden voor de behoeften en problemen van de vele betrokkenen. Van kind tot ouder, van school tot veilig thuis organisatie en van consulent tot behandelaar.

Villa Regia is een kleinschalig wooninitiatief voor een kwetsbare doelgroep in de leeftijd van 12 tot 23 jaar. Midden in de samenleving, niet afgezonderd. Samen met andere jongeren, in een kleine, veilige groep. Geïntegreerde en gespecialiseerde jeugdhulp direct beschikbaar in de woning, niet weer ergens anders naar toe moeten. Sportief en gezond leven, af-en-toe heus wel een pizza. Leven met plezier en ontspanning, want ook daar wordt je gezonder van.

In een prettige en veilige leefomgeving willen wij de jongeren een plek bieden waar gewerkt wordt aan een positief perspectief op de toekomst. Uiteraard samen met het kerngezin en alle andere betrokkenen. Nabijheid, groei, verbinding, gezondheid en duurzaamheid zijn hierbij onze kernwaarden. Iedereen is anders, en daar houden wij rekening mee. En uiteindelijk willen wij allemaal hetzelfde. Gelukkig en gezond zijn met een positief beeld van de toekomst. Het is fantastisch dat wij daaraan mee mogen werken!

Ilse van Schaik en Tom Daleboudt

 

ONS TEAM

Bij een nieuw wooninitiatief hoort natuurlijk een nieuw team. Naast de behandelcoördinator en regiebehandelaar bestaat ons team uit sociotherapeuten. Een deel van het sociotherapeuten-team zal al op 1 oktober 2018 starten, zodat zij alle nodige voorbereidingen voor de opening in november kunnen treffen. Het is fijn om te merken dat alle nieuwe werkers met veel enthousiasme en betrokkenheid dit nieuwe initiatief willen dragen. De samenstelling van ons team is heel divers. We hebben zowel ervaren als minder ervaren sociotherapeuten aan kunnen nemen, met ieder hun eigen kwaliteiten en specialismen. In november zullen de teamleden zich aan u voorstellen.

 

ONZE KERNWAARDEN

Nabijheid

Onze aanpak is kleinschalig. We bieden warmte, betrokkenheid en aandacht voor de jeugdigen midden in het (dorps)leven. Dit wordt vormgegeven door een vast team van sociotherapeuten, die nabij en toegankelijk zijn voor de jeugdigen. We streven naar een sfeer van innigheid, huiselijkheid en vertrouwelijkheid, zodat je gerust je vrienden hier mee naartoe neemt.

Groei

Onze behandelingen zijn hoogwaardig en gericht op groei. Voor elke bewoner stellen we samen specifieke groeidoelen vast. Groei begint altijd met het accepteren van jezelf zoals je bent. Je kunt pas groeien en jezelf ontwikkelen als je weet wie je bent, wat je kwaliteiten en talenten zijn, maar ook als je weet wat jouw valkuilen en uitdagingen zijn. Binnen de woongroep gaan we op zoek naar jouw eigen gebruiksaanwijzing, wat jouw zelfvertrouwen kan vergroten, zodat groei mogelijk wordt.

Verbinding

Het merendeel van de mensen heeft behoefte aan een veilige, betrouwbare en emotionele verbondenheid met de ander. In het contact met een ander wil je graag geruststelling ervaren en je op je gemak voelen. Door de sociotherapeuten wordt verbinding gemaakt met jou als jongere. Vanuit deze verbinding ervaar je dat je belangrijk bent, dat de ander er voor je is als je dat nodig hebt, dat je op een ander kunt vertrouwen en dat je wordt gewaardeerd. De verbinding bestaat ook uit het onderhouden van contacten met je kerngezin, betrokken hulpverleners en school. In de woning is een familiekamer, zodat je je ouders in de juiste setting kunt ontmoeten. De sociotherapeuten richten hun aandacht op de verbinding tussen de jeugdige, het kerngezin en de betrokken hulpverleners. Wanneer we erin slagen om de onderlinge band met alle betrokkenen te versterken, zul je ervaren dat dat je kracht en steun geeft.

Gezondheid

Naast de groei van je psychische gezondheid, vinden we ook de groei van je fysieke gezondheid belangrijk, omdat we weten dat een gezonder lijf je psychische groei ondersteunt. Goed eten, goed slapen (weer) naar school gaan en sporten kunnen opnieuw geleerd worden. Samen met de sociotherapeuten besteed je hier tijd en aandacht aan en maak je je dit eigen. Samen koken, bakken en sporten zal door de sociotherapeuten gestimuleerd en ondersteund worden. Onze overtuiging is dat bewegen, gezond eten en een goed ritme de lichamelijke conditie versterken en je gedrag verbeteren.

Duurzaamheid

We streven naar een duurzame aanpak in een duurzame omgeving. Bij het inrichten van de woning zal hergebruik van meubels direct aan de orde komen in het kader van onze circulaire economie. De jongeren die bij ons komen wonen, mogen hun eigen kamer inrichten. We maken het huis zoveel mogelijk zelfvoorzienend en dit willen we de jongeren ook meegeven. In het opvoedproces zal aandacht worden besteed aan het belang van het behoud van onze planeet.

 

BOUWPROJECT

Voordat Villa Regia haar deuren kan openen, vindt er een grote verbouwing plaats. Het pand aan de Rijksstraatweg 150 te Leersum was voorheen een bank en later een kantoorpand. Eind februari 2018 werden Ilse en Tom de trotse eigenaren van het prachtige pand. Na een fase van slopen, waarin 80% van het binnenwerk werd gesloopt, kon eind mei de opbouwfase van start gaan. Deze fase duurt enkele maanden.
Op de eerste en tweede verdieping zullen de slaapkamers voor de jongeren, een gezellige gezinskamer, een kamer voor de slaapwacht en sanitaire voorzieningen worden gerealiseerd.
Op de begane grond komt aan de achterzijde een grote woon-leef-keuken met openslaande deuren naar terras en tuin, met daarnaast nog een gemeenschappelijke ruimte. Aan de voorzijde van het pand zal onze groeiende jeugdzorgpraktijk echtKinderachting haar intrek nemen. De praktijkruimte aan de Prinses Irenelaan is te klein geworden.
Achter het pand komt een gezellig terras, een sportveldje en parkeergelegenheid. Onze diepe tuin is de Keucheniustuin, een natuurtuin met daarin verschillende leuke zitjes.
Als alles volgens planning blijft verlopen, kunnen de eerste jongeren vanaf november 2018 worden opgevangen.

 

BETEKENIS ‘VILLA REGIA’

De naam voor het huis is een naam met een knipoog naar het verleden. De huidige Rijksstraatweg heette vroeger ‘Via Regia’, de Koningsweg (Bron: http://historischleersum.nl/rijksstraatweg/). Een riant huis is een villa, en ons pand is zeker riant te noemen. Door deze beide namen te combineren is de naam ‘Villa Regia’ ontstaan.